Search
Close this search box.

لسیتین مایع خوراکی چیست؟

لسیتین سویا مایع

لسیتین در بافت‌های گیاهی و حیوانی وجود دارد و نوعی امولسیفایر با خاصیت آمفوتریک، روان کنندگی و امولسیون کنندگی می‌باشد.

لسیتین مخلوطی از فسفولیپیدهای موجود در روغن می‌باشد. این ماده شیمیایی بیشتر در صنایع غذایی و به عنوان یک نوع نگهدارنده و افزودنی غذایی با عنوان لسیتین خوراکی کاربرد دارد.

  • نام محصول: لسیتین (Lecithin)
  • فرمول شیمیایی: C42H80NO8P
  • شکل ظاهری: مایع و جامد پودری یا گرانولی

فروش لسیتین مایع گرید خوراکی:

لسیتین به صورت طبیعی در منابعی همچون تخمه آفتابگردان، تخم مرغ، سویا، چربی های حیوانی و غیره یافت می‌شود. اما از آن جایی که سویا در دسترس بوده و قیمت ارزان‌تری دارد، استخراج لسیتین از سویا و استفاده از آن با نام تجاری لسیتین سویا بیشتر رواج دارد.

لسیتین برای اولین بار در سال 1845 توسط دانشمندی با نام تئودور گوبلی از زرده تخم مرغ کشف شد. دلیل نامگذاری این ماده که برگرفته از لغتی یونانی (به معنی زرده تخم مرغ) می‌باشد، نیز به همین علت بوده است. لسیتین به صورت یک مایع یا جامد پودری قهوه ای تا زرد رنگ سنتز می‌شود.

این ترکیب در آب نامحلول بوده و در معرض هوا اکسید می‌شود. خاصیت امولسیون کنندگی یکی از ویژگی‌های مهم لسیتین می‌باشد.

لسیتین از مخلوطی از گلیسروفسفولیپیدها تشکیل شده است که عبارتند از:

  1. فسفاتیدیل کولین (PC)
  2. فسفاتیدیل اتانول آمین (PE)
  3. فسفاتیدیل سرین (PS)
  4. اسید فسفاتیدیک (PA)
  5. فسفاتیدیلینوزیتول (PI)

انواع کاربردهای لسیتین مایع خوراکی چیست؟

لسیتین به عنوان یکی از پرمصرف‌ترین مواد شیمیایی در صنایع مختلف می‌باشد که در زیر به شرح هر کدام به صورت جداگانه پرداخته شده است.

کاربرد لسیتین در صنعت خوراکی:

از آن جایی که لسیتین غیر سمی می‌باشد، بیشترین کاربرد آن با عنوان لسیتین خوراکی در صنایع غذایی به عنوان افزودنی و یک نوع نگهدارنده طبیعی می‌باشد.

از جمله مهم ترین موارد استفاده از لسیتین خوراکی می توان اشاره کرد به:

  • به عنوان روان‌کننده در پخت و پز
  • بهبود بافت اسپریدها و انتشار طعم و مزه
  • ماده کمکی در توزیع یکنواخت مواد در خمیر
  • یک عامل تثبیت کننده در امولسیون‌های غذایی
  • به عنوان یک افزودنی غذایی با کد اختصاری E322
  • برای کنترل تبلور و کریستالیزه شدن قندها کاربرد دارد
  • به عنوان سورفکتانت و کاهش‌دهنده کشش سطحی
  • پاشیدن قطرات روغن در هنگام سرخ کردن را کاهش می‌دهد
  • در خمیر و پخت نیاز به چربی و تخم مرغ را کاهش میدهد
  • باعث بهبود بافت محصولات غذایی همچون خامه می‌شود
  • برای جلوگیری از چسبندگی مثلا در اسپری‌های نچسب آشپزی
  • به عنوان مکمل غذایی و منبع کولین که یک ماده مغذی است، کاربرد دارد
  • مواد کمکی برای اختلاط همگن مخلوط‌های مایع و به عنوان روکش در محصولات
  • در صنایع شیرینی‌پزی به عنوان کاهش دهنده ویسکوزیته و جایگزین مواد گران‌تر
  • برای جلوگیری از جداشدن مخلوط کاکائو و کره کاکائو در آبنبات‌ها استفاده می‌شود
  • افزایش دهنده حجم خمیر و محافظت کننده از مولکول‌های مخمر در مقابل یخ‌زدگی
  • از آن جایی که نوعی روغن می‌باشد، مصرف کره کاکائو و روغن جانشین کره کاکائو را کاهش می‌دهد
  • خواص مرطوب کنندگی عوامل آبدوست مثل پروتئین‌های چرب و عوامل چربی دوست مثل پودر کاکائو را بهبود می‌بخشد
  • لسیتین خوراکی به عنوان عامل مرطوب کننده و ایجاد کننده بافت نرم برای جداسازی راحت‌تر مواد از قالب مصرف می‌شود
  • ربه عنوان یک عامل نگهدارنده برای افزایش طول عمر محصولات غذایی و حفظ کیفیت آنها مثلا برای جلوگیری از سفیدک زدن کاکائو در انبا.
  • به عنوان یک امولسیفایر که باعث ایجاد امولسیون در غذاها مثلا سرکه و روغن در سس، کره و کاکائو در شکلات، کارامل و انواع سس‌ها می‌شود

کاربرد لسیتین در صنایع رنگ سازی:

  • تثبیت کننده
  • امولسیون کننده
  • عامل تعلیق کننده
  • پوشش های محافظ سطح
  • عامل بازدارنده زنگ زدگی
  • ایجاد ساختاری همگن در رنگ
  • عامل تشدید کننده در رنگ‌ها
  • عامل کاتالیزوری و اصلاح کننده
  • از بین برنده کف ایجاد شده توسط رنگ‌های پایه آبی
  • عامل دیسپرس کننده در رنگ‌های مبتنی بر لاتکس
  • عامل کمکی در حفظ یکنواختی رنگ، پخش و اختلاط رنگدانه‌ها
  • عامل کمکی پخش کننده یا پراکنده کننده خوب برای جلوگیری از ته نشینی رنگدانه‌ها

کاربرد لسیتین در داروسازی و تاثیرات درمانی آن:

  • یک عامل موثر در تقویت حافظه
  • به عنوان یک حامل غنی کننده کولین
  • جلوگیری از آسیب به مجاری صفراوی
  • نوعی مکمل برای درمان کلسترول بالا
  • برای بهبود جریان شیر در مادران شیرده
  • موجب جذب داروها و مکمل‌ها می‌شود
  • بهبود عملکرد کبد، بهبود آکنه و کاهش کلسترول
  • یک ماده موثر در جلوگیری از بروز چین و چروک پوست
  • موثر در بهبود سلامت و طراوت پوست به همراه ویتامین C
  • موجب بهبود حافظه خصوصا در افراد مبتلا به آلزایمر می‌شود
  • مصرف لسیتین موجب افزایش سوخت و ساز در بدن و در نتیجه کاهش وزن می‌‌شود
  • افزایش کلسترول خوب در بدن (HDL) و عامل تاثیرگذار در جلوگیری از سکته و حملات قلبی
  • به عنوان عامل موثر در بهبود علائم یائسگی از طریق تنظیم هورمون استروژن عمل میکند.
  • محافظت از دستگاه گوارش و کاهش بیماری‌های گوارشی مثل کولیت به عنوان یک بیماری التهابی روده
  • به عنوان عامل تاثیرگذار در تشکیل سلول‌های عصبی و مغز جنین برای افزایش هوش جنین در دوران بارداری
  • بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن از طریق کمک به ماکروفاژها و لنفوسیت‌ها مخصوصا در افراد مبتلا به دیابت
  • جلوگیری از تیره شدن پوست و ایجاد شفافیت در پوست با استفاده از لسیتین موجود در سویا به همراه ویتامین E
  • در صنایع داروسازی به عنوان یک مرطوب کننده، عامل کمکی در ساخت امولسیون و کپسول‌سازی، تثبیت کننده و دیسپرس کننده خوب کاربرد دارد.
  • استفاده از قرص لسیتین حاوی فسفاتیدیلینوزیتول در بهبود برخی از بیماری‌های روانی مثلا به عنوان یک ترکیب موثر در برابر اختلال وحشت کاربرد دارد.

سایر کاربردهای لسیتین در صنایع مختلف:

  1. به عنوان عامل آزاد کننده برای پلاستیک‌ها
  2. به عنوان یک افزودنی ضد لجن در روان کننده‌های موتور
  3. عامل ضد صمغ در بنزین
  4. به عنوان یک امولسیفایر
  5. در صنایع نساجی و چرم‌سازی به عنوان عامل دیسپرس کننده و آنتی اکسیدان
  6. صنایع لاستیک سازی
  7. استفاده در خوراک دام و طیور
  8. استفاده از لسیتین صنعتی در صنعت حفاری
  9. صنایع چسب سازی
  10. در جوشکاری به عنوان عامل ضد پاشش
  11. تولید مواد منفجره
  12. تولید روان کننده‌‌‌ها
  13. فواید لسیتین
  14. دارای خاصیت روان کنندگی و پخش کنندگی
  15. امولسیون کننده
  16. خاصیت آمفوتریک که هم آبدوست است و هم چربی دوست
  17. حفظ رطوبت و روغن در انواع خوراکی‌ها مثل بیسکوییت و کوکی
  18. ممانعت از چسبندگی مواد و ایجاد یک بافت همگن و یکنواخت

شرایط حمل و نگهداری سویا لسیتین مایع خوراکی:

لسیتین به عنوان یک ماده غیر سمی در صنایع بسیاری خصوصا صنایع مواد غذایی کاربرد دارد. بنابراین توجه به نکات نگهداری از این ترکیب شیمیایی بسیار حائز اهمیت می‌باشد.

لسیتین در صورت نگهداری در شرایط استاندارد پایدار است. در یک مکان مناسب و به دور از نور مستقیم خورشید، گرما، رطوبت و هوا نگهداری شود. به دور از مواد ناسازگار همچون اکسید کننده های قوی انبار و نگهداری شود.

در صورت تجزیه محصولات خطرناکی همچون مونوکسید کربن، دی اکسید کربن، اکسیدهای فسفر و نیتروژن را تشکیل می‌دهد. در رابطه با مصرف لسیتین خوراکی و عوارض لسیتین ضروری است تا افراد مبتلا به آلرژی در تخم مرغ و سویا، قبل از مصرف محصولات غذایی حاوی لسیتین، منشا آن را بررسی کنند. بدین ترتیب از ایجاد حساسیت و آلرژی در این افراد جلوگیری می‌شود.

لسیتین مایع خوراکی را از کجا تهیه کنیم؟

مشتریان محترم می‌توانند در صورت تمایل به خرید لسیتین مایع خوراکی و یا دریافت آنالیز و قیمت به روز خرید و فروش لسیتین با کارشناسان بازرگانی رز شیمی پویا در ارتباط باشند.

سوالات رایج مشتریان درمورد لسیتین مایع خوراکی:

آیا لسیتین برای انسان مضر است؟

هنگام مصرف خوراکی: لسیتین معمولاً در غذاها مصرف می‌شود. زمانی که به عنوان مکمل در دوزهای حداکثر ۳۰ گرم در روز تا ۶ هفته مصرف شود، احتمالاً بی خطر است. می تواند عوارض جانبی از جمله اسهال، حالت تهوع، درد معده یا پری ایجاد کند.

هنگامی که روی پوست استفاده می‌شود: لسیتین احتمالا برای بیشتر بزرگسالان بی خطر است.

فواید مصرف لسیتین چیست؟

کلسترول را کاهش می‌دهد. سلامت قلب را بهبود می‌بخشد. به مادران شیرده کمک می‌کند. به بهبود هضم کمک میکند. ممکن است با علائم زوال عقل مبارزه کند. پوست را تسکین و مرطوب می‌کند.

لسیتین سویا برای چه مواردی استفاده می‌شود؟

لسیتین یک افزودنی غذایی است که از چندین منبع (یکی از آنها سویا) به دست می‌آید. به طور کلی به عنوان یک امولسیفایر یا روان کننده، زمانی که به غذا اضافه می‌شود، استفاده می‌‌شود، اما همچنین به عنوان یک آنتی اکسیدان و محافظ طعم استفاده می‌شود.

آیا لسیتین سویا طبیعی است یا مصنوعی؟

برخی دیگر از لسیتین سویا بدشان می آید زیرا ” مصنوعی ” است. در حالی که لسیتین به طور طبیعی در دانه‌های سویا وجود دارد، معمولاً با استفاده از حلال‌های شیمیایی خشن استخراج می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب جدید

فرم ثبت سفارش

برای ثبت سفارش فرم زیر را پر کنید.