Search
Close this search box.

کاربرد نشادر در عطاری چیست؟

نشادر در عطاری

کلرید آمونیوم یا آمونیوم کلراید که بیشتر به عنوان نشادر در عطاری یا بصورت استفاده معمول می‌شناسیمش یکی از مواد شیمیایی پر کاربرد در صنایع گوناگون است که پیشتر به کاربرد نشادر پرداخته‌ایم.

در این مطلب پس از آشنایی بیشتر با این ماده به کاربرد آن در طب سنتی یا عطاری بطور کامل بپردازیم.

تاریخچه نشادر

آمونیوم کلرید در ابتدا از دریچه آتش‌سوزی‌های زغال سنگ زیر زمینی در آسیای مرکزی و دودخان یا فومرول‌های کوه تفتان خودمان به دست می‌آمد و از طریق جاده ابریشم به سایر مناطق دنیا، تجارت می‌شد.

کلمه آمونیوم کلرید اولین بار در چین بر روی این ماده شیمیایی گذاشته شد و به نظر می‌رسد؛ عبارت انوش آدور به معنای آتش جادوان که در ابتدا بر روی این ماده گذاشته شده بود با تغییراتی امروز بصورت نشادر بر سر زبان‌های ما افتاده.

بعدها از سال 800 میلادی اولین بار مصریان با استفاده از دوده‌ی حاصل از سرگین شتر این ماده به دست آوردن و جاگزین مناسبی برای منابع قبلی آن پیدا کردند.

امروزه این ماده بصورت تجاری با ترکیب آمونیاک با کلرید هیدروژن و یا اسید کلریدریک تولید می‌شود.

نشادر چیست؟

نوشادر یا نشادر با فرمول شیمیایی NH4Cl یگ ترکیب شیمیایی معدنی و غیر آلی به شکل نمک سفید بلوری (کریستالی) است که به شدت قابلیت حلالیت در آب را دارد.

طعم آن خنک، شور و گاهی اوقات تند نیز می‌باشد، بوی خاصی ندارد و به دو شکل کریستال بدون رنگ، جاذب رطوبت و یا پودر سفید موجود است.

این ماده شیمیایی یک اسید ضعیف است که بیشتر برای تولید کودهای شیمیایی نیتروژن‌دار از آن استفاده می‌کنند و به عنوان یک افزودنی خوراکی یا طعم دهنده با شماره E510 نیز مورد استفاده قرار می‌گیرید.

نشادر در نساجی، صنعت تولید چرم، رنگرزی و فلزکاری نیز کاربرد دارد با این وجود در ادامه به کاربرد این ماده در پزشکی و طب سنتی با جزئیات بیشتری پرداخته‌ایم.

کاربرد نشادر در پزشکی نوین

نشادر با تحریک مخاط، خلط آور مناسبی است و به باعث راحت‌تر شدن سرفه می‌شود. به همین دلیل در برخی شربت‌های سرفه از این ماده استفاده می‌کنند.

بیشترین اثر این ماده بر روی انسان خاصیت اسیدی کردن ادرار و افزایش مقدار آن می‌باشد. از این خاصیت جهت تشخیص و  درمان سنگ‌های کلیه کاربرد دارد.

کاربرد در طب سنتی یا عطاری

درمان برص یا پیسی

نشادر به درمان بیماری برص یا پیسی کمک کند.

به اینگونه که ابتدا باید مقداری نشادر پودر شده را با مقداری عسل طبیعی ترکیب نمایید و سپس روی محل برص ضماد نمایید. (بسته به نوع پوست از 5 تا 20 دقیقه بر روی پوست بماند. 1 مرتبه در روز یا روز در میان) این روش به سرعت بخشیدن در روند درمان بیماری برص بسیار کمک می‌کند.

دور کننده حشرات

دود کردن و سوزاندن نشادر باعث دور شدن حشرات از محیط یا خانه می‌شود.

ضد جوش و ضد خارش

مالش محلول نشادر باعث کاهش خارش پوست می‌گردد و همچنین ترکیب آن با روغن کنجد و مالش بر روی پوست باعث کاهش جوش بر روی پوست می‌گردد.

کاربردهای دیگر

از نشادر به عنوان مخمر نان و کاهش دهنده ورم پوست نیز می‌توان استفاده کرد.

موارد ایمنی که در استفاده با آمونیوم کلراید باید رعایت شود:

1. تماس با چشم:

سوزش شدید چشم.

2. تماس با پوست:

سوزش خفیف.

3. بلعیدن و خوردن:

سوزش مخاط.

4. تنفس:

سوزش تارهای مخاط، سرفه و تنگی نفس.

بنا بر این در استفاده از نشادر نکات ایمنی را به دقت رعایت کنید و از خوردن بیش از حد این ماده که احتمال بوجود آمدن اثرات جانبی مانند حالت استفراغ می‌شود، به شدت خودداری کنید.

خرید نشادر

برای مصارف شخصی این ماده در عطاری‌ها بفروش می‌رسد اما برای خرید عمده نشادر یا آمونیم کلراید کافیست با کارشناسان رز شیمی پویا تماس بگیرید یا در وب‌سایت سفارش خود را ثبت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب جدید

فرم ثبت سفارش

برای ثبت سفارش فرم زیر را پر کنید.