اسید فسفریک چیست؟
فسفریک تنها اسید معدنی می باشد که در طیف گسترده ای از مواد خوراکی نیز استفاده می شود اسید غیر آلی و معدنی با فرمول شیمیایی H3PO4 است و حلالیت بسیار خوبی در آب دارد.
فسفریک در دو نوع صنعتی و خوراکی تولید و در بازار موجود می باشد:
۸۰% گرید صنعتی
۸۵% گرید خوراکی
فروش اسید فسفریک:
شرکت بازرگانی رز شیمی پویا به واردات و فروش اسید فسفریک می پردازد و آمادگی ارائه این محصول با بالاترین کیفیت و نازلترین قیمت در سطح عمده را به مشتریان محترم دارد.
کاربرد اسید فسفریک :
فسفریک در صنعت غذایی و دارویی استفاده گسترده ای دارد و سبب دادن طعم تندی به مواد غذایی شده، و با نازلترین قیمت و حجمی فراوان موجود است.
به عنوان ماده افزودنی در تولید انواع مختلف نوشابه ها از نوع کولا به دلیل قدرت اسیدی زیادتر نسبت به اسید سیتریک و طعم ملایم تر دارد.
و همچنین در تولید ژله ها و پنیرها کاربرد و نقش اسیدی کننده را دارد.
دیگر کاربرد فسفریک اسید در فرآیندهای خوراکی و تولید ژلاتین از کولاژن است. فسفریک نیز نظیر اسید سیتریک دارای ویژگی بافری خوبی می باشد و از این نظر در فرایندهای تخمیری جهت کنترل PH استفاده می شود.
بالای ۹۰ درصد جهت مصارف تولید کود کشاورزی مورد استفاده قرار می گیرد، گرید خوراکی اسید فسفریک در نوشابه های مشکی کاربرد بسیار زیادی دارد. که باعث تولید یک طعم ترش در محصولات غذایی می شود.
در تولید مخمرها PH را اسیدی حفظ می کند و منبع فسفر مناسبی جهت رشد و نمو مخمرها می شود .
در میوه های پوستگیری شده جهت خنثی سازی خاصیت بازی سود پرک نیز مورد استفاده قرار می گیرد. اسید فسفریک غیر سمی می باشد.
به عنوان تعدیل کننده pH در برخی صنایع است. در محصولات بهداشتی برای خنثی کردن خاصیت قلیایی کاربرد دارد .
در تولید مکمل های خوراکی دامی مانند دی کلسیم فسفات نیز کاربرد دارد .
در تولید کودهای کشاورزی فسفاته استفاده بسیار زیادی دارد .
اسید فسفریک خوراکی چیست ؟
یکی از پر استفاده ترین مواد شیمیایی در صنایع فسفریک اسید Phosphoric Acid است که به آن اسید معدنی یا اسید فسفر نیز می گویند. فسفریک اسید یک اسید غیر آلی است.
اسید فسفریک 85 درصد خوراکی به عنوان ماده افزودنی در نوشابههای گازدار استفاده بسیار زیادی دارد، همچنین در تولید کودهای کشاورزی فسفاته، مواد شوینده نظیر پاک کنندههای صابونی و غیر صابونی، خوراک دام و طیور ( دی و مونو کلسیم فسفات )،صنعت داروسازی، صنعت تصفیه آب و پس آب ها، ضد حریق کردن بعضی سطوح به عنوان عامل بازدارنده اشتعال و نیز تولید مواد شوینده برای تمیز کردن و جرم گیری سطوح فلزی به کار میرود.
فسفریک اسید در دو نوع صنعتی و خوراکی موجود می باشد. درجه خلوص اسید فسفریک برای فسفریک اسید خوراکی ( ۸۵ درصد) و فسفریک اسید صنعتی (حدود درصد ۸۰) می باشد.
روش تولید صنعتی این اسید از اضافه شدن اسید سولفوریک بر سنگ فسفات ایجاد می شود.
اسید فسفریک مایعی بی رنگ، شفاف، بى بو و دارای طعم تند می باشد. اسید فسفریک اسید ضعیفی است و در شرایط عادی و مدت زمان کم آنقدر نمیتواند خطرساز باشد.
کاربرد و خواص اسید فسفریک :
۱- کاربرد اسید فسفریک در صنایع کشاورزی :
بیشترین مصرف اسید فسفریک (در حدود ۸۰ درصد) جهت مصارف کشاورزی بکار می رود، مهم ترین مصرف فسفریک در تولید کود شیمیایی می باشد.
عنصر فسفر یکی از عناصر سه گانه مهم مورد نیاز گیاهان می باشد که در انجام بیشتر فرآیند ها در گیاهان مشارکت دارد.
فسفریک به دلیل دارا بودن فسفر، جهت تولید انواع کود فسفات نظیر سوپر فسفات ساده و تریپل و بیو فسفات طلایی استفاده می شود.
فسفاتهای آلی ترکیباتی می باشند که انرژی لازم جهت بیشتر واکنش هایی که در سلول های زنده اتفاق میافتند را مهیا میکنند، بنابراین خاک های غنی با کودهای فسفاتی رشد گیاهان را افزایش می دهند.
۲- کاربرد اسید فسفریک در صنایع غذایی :
اسید فسفریک خوراکی ماده ای با اهمیت و پر استفاده در تولید بعضی مواد خوراکی می باشد. از این اسید به شکل گسترده ای به عنوان یک طعم دهنده در تولید نوشابه های گازدار کولا مورد استفاده قرار می گیرد.
اسید فسفریک خوراکی به دلیل قیمت ارزان آن نسبت به دیگر طعم دهنده ها مانند زنجبیل و اسید سیتریک (که از عصاره لیموترش lime جهت دادن طعم ترشی استفاده می کنند)، دارای اهمیت زیادی در تولید مواد خوراکی می باشد.
استفاده این ماده سبب دادن طعم تندی به غذا شده، و از آنجا که ماده شیمیایی با تولید انبوه می باشد، با نازلترین قیمت و حجمی فراوان در دسترس است.
فسفریک دارای ضرر و زیان خاصی برای بدن انسان نبوده و حتی دارای عنصر فسفر می باشد که اهمیت زیادی برای ساخت و ساز بدن موجودات زنده می باشد.
۳- استفاده اسید فسفریک در صنایع پزشکی :
با اهمیت ترین استفاده پزشکی این اسید در دندانپزشکی و اورتودنسی به عنوان عامل قلم زنی (Etching) برای تمیز کردن و زبر کردن سطح دندان مخصوصا در مکان هایی که از اسباب و وسایل دندانپزشکی استفاده شده، است.
همچنین در تولید قرص آسپرین به عنوان کاتالیست به دلیل دارا بودن یون هیدروژن بسیار زیاد نیز استفاده می شود.
۴- استفاده اسید فسفریک در مواد شوینده :
در تولید پاک کننده ها اسید فسفریک برای نرم کردن آب استفاده می شود. آبی که در طبیعت موجود است تقریبا همیشه نا خالص است به دلیل اینکه معمولا دارای گچ، آهک، نمک طعام، ترکیبات منیزیم، ترکیبات آلی و … می باشد.
مقدار این ناخالصی ها در آب های مناطق مختلف تفاوت دارد. این مواد با صابون تشکیل رسوبات غیر قابل حل می دهند که موجب لکه بری لباس ها در موقع شستشو می شوند.
یکی از مواد گیرنده سختی آب تری ناتریم فسفات Na3PO است.
یون کلسیم موجود در آب بر اثر ناتریم فسفات تبدیل به تری کلسیم فسفات میگردد و رسوب می نماید.
نمک های فسفات از اسید فسفریک به طور گسترده ای در پاک کننده ها به عنوان builder استفاده می شود.
بیشتر گستره ترکیبات فسفر در مخلوط پاک کننده های جامد می باشد که سدیم تری پلی فسفات Na5P3O10 یکی از آنهاست.
به عنوان نرم کننده آب، سدیم تری پلی فسفات با کلسیم و منیزیم یوند برقرار می کند و تشکیل اجزا محلول را می دهد که کمپلکس یا کلیت می باشد.
۵- استفاده اسید فسفریک در زدودن زنگ آهن :
از فسفریک به صورت مستفیم بر روی آهن و فولاد در حل نمودن زنگ آهن استفاده می شود. همچنین با انجام این عمل، لایه ای محافظتی بر روی سطح فلز تشکیل می گردد.